ΣΧΕΣΗ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ – ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ COVID-19

Ο νέος κορονοϊός, covid-19, δεν είναι συνηθισμένη ιογενής λοίμωξη. Από το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια, την ασυλία στο δέρμα, ο ιός μπορεί να σας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να αποκτήσετε πολλά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορούν επίσης να παραμείνουν και μετά την ίαση για πολύ καιρό.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η χρόνια νόσος των ούλων, η ουλίτιδα και  η περιοδοντίτιδα που χαρακτηρίζεται από πρησμένα ούλα και απώλεια φατνιακού οστού παράγει ένα βακτήριο που απελευθερώνει μία βλαβερή πρωτεΐνη γνωστή ως IL-6 (ιντερλευκινη-6), μία φλεγμονώδης κυτοκίνη που μπορεί να πυροδοτήσει την εκτός ελέγχου αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ,  γνωστή ως μία καταιγίδα κυτοκίνης.  Η IL-6 μπορεί να διαταράξει την ανταλλαγή αερίων τριχοειδών αίματος στους πνεύμονες και συμβάλλει στην πνευματική ανεπάρκεια.

Η νόσος των ούλων έχει συνδεθεί με άλλες αναπνευστικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της χρονιάς αποφρακτικής πνευμονοπάθειας νόσου (ΧΑΠ) κάνοντας σαφή την σύνδεση της  με αναπνευστικά προβλήματα του covid 19. Ασθενείς με αυξημένα επίπεδα IL-6 έχουν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, η εμφάνιση περιοδοντίτιδας σε ασθενείς με  covid 19  πρέπει να παρακολουθείται στενά για περαιτέρω επιπλοκές του  αναπνευστικού.Σε πολλούς ασθενείς που έχουν αναρρώσει από covid 19 παρατηρείται τα δόντια να αλλάζουν χρώμα – γίνονται γκρι – και να έχουν μεγάλη κινητικότητα,  ακόμη και να χάνονται από τον οδοντικό φραγμό  χωρίς αιμορραγία και πόνο.Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα παιδιά, τα οποία είναι ασυμπτωματικά, έχουν γλιτώσει από τις σοβαρές παρενέργειες της λοίμωξης, παρουσιάζουν επίσης οδοντικά προβλήματα. Τα παιδιά που διαγνώστηκαν με covid-19 εμφανίζουν επίσης λοιμώξεις των ούλων, απώλεια δοντιών, κινητικότητα άλλων δοντιών και σημαντική αγγειακή βλάβη από την μόλυνση.

Φόβος και άγχος

Ένας άλλος παράγοντας που συντέλεσε αρνητικά στην κακή στοματική υγιεινή ήταν ότι από την αρχή της πανδημίας, πολλά οδοντιατρεία είχαν την εντολή να κλείσουν για μερικούς μήνες εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά  και στη συνέχεια έπρεπε να ανοίξουν. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι ασθενείς φοβόντουσαν να  επισκεφτούν τον οδοντίατρο και να κάνουν τακτικούς καθαρισμούς και εξετάσεις, και αυτό θα μπορούσε να κάνει ένα δόντι με κακή πρόγνωση να χαθεί.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της αμερικανικής οδοντιατρικής εταιρείας, η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση του βρυγμού ( σφίξιμο δοντιών)  κατά 59%, αύξηση κατά 53% στα κατάγματα των δοντιών και αύξηση κατά 53% των κροταφογναθικών διαταραχών (TMD) – πόνο στην κίνηση της γνάθου και των γύρω μυών . Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα που πάσχουν από covid-19 βρίσκονται σε άγχος.  Όταν αντιμετωπίζουμε μία απειλή, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες που μας βοηθούν να παράγουμε γρήγορα ενέργεια.  Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε σωματικά το ψυχικό άγχος, έτσι το σώμα μας αναζητά μία διέξοδο για να κάψει την υπερβολική ενέργεια – για  παράδειγμα σφίξιμο και λείανση των δοντιών μας. Όσο νεότεροι είμαστε η αδαμαντίνη είναι ισχυρότερη,  τα δόντια έχουν καλύτερη οστική πρόσφυση και οι βλάβες του βρυγμού είναι μικρότερες – επιφανειακές ρωγμές στην αδαμαντίνη χωρίς να επηρεάζουν την οδοντίνη (εσωτερικό στρώμα του δοντιού). Χειρότερος είναι ο νυχτερινός βρυγμός στον ύπνο γιατί προσθέτει άλλες έξι ή περισσότερες ώρες δραστηριότητας μυών στη γνάθο. Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στους μύες όταν υπάρχει υπερβολικό στρες και όταν ξυπνάμε οι μύες της γνάθου είναι σφιχτοί επειδή τρέχουν μαραθώνιο όλη τη νύχτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί νυχτερινός νάρθηκας βρυγμού. Άλλος ένας τρόπος να βοηθήσουμε την γνάθο να χαλαρώσει είναι η εφαρμογή ενός θερμαινόμενου στρώματος στην γνάθο και τον λαιμό.

Συμπεράσματα

Οι ασθενείς με νόσο των ούλων και περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εάν προσβληθούν από covid-19 και πρέπει να νοσηλευτούν σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο Journal of California Dental Association. Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν ραντεβού στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω ανησυχιών για μόλυνση. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αναβαλλόμενες εξετάσεις θα μπορούσαν να τους θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής περίπτωσης covid-19 αν έχουν χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.