ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι αναγκαίος στα παιδιά δύο φορές τον χρόνο. Η μία επίσκεψη είναι καλό να γίνεται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Προσχολική ηλικία

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος για το βιβλιάριο υγείας τους. Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να ενεργοποιηθούν οι γονείς για την καλή στοματική υγεία των παιδιών τους.

Οδοντίατρος και παιδί

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο και να μην τον φοβούνται. Είναι καλύτερα να μην έχουν προβλήματα και απλώς να παίρνουν επιβράβευση. Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στον οδοντίατρο όταν πονάνε ή έχουν σοβαρά προβλήματα. Η αναγκαιότητα της σωστής φροντίδας των δοντιών έχει αρχίσει να μπαίνει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Το κράτος κάνει προσπάθειες για προληπτικό έλεγχο στα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας τουλάχιστον 2 στα 3 Ελληνόπουλα αποκτούν τερηδόνα σε δύο έως τρία δόντια πριν από την ηλικία των 12 ετών. Σχεδόν οκτώ στα δέκα παιδιά έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή.

Προβλήματα που εντοπίζονται στον οδοντιατρικό έλεγχο

Τερηδόνα και ουλίτιδα.
Διάγνωση της καθυστέρησης της ανατολής των μονίμων δοντιών όταν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Διάγνωση και αντιμετώπιση των αγκυλωμένων νεογιλών δοντιών.
Έντονο, μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο (βρυγμός). Αυτό μπορεί να γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, στον ύπνο ή συνδυασμός και των δύο.
Υπερτροφία του χαλινού (του κάθετου υμένα ανάμεσα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος) Χρειάζεται αντιμετώπιση γιατί δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία και γενικότερα την λειτουργία του στόματος.
Εντοπισμός συνηθειών όπως πιπίλισμα του δακτύλου και η προώθηση της γλώσσας. Παρατηρούμε προβλήματα στην σύγκλειση των δοντιών.
Πρόληψη τυχόν καταγμάτων.

Προβλήματα στην σύγκλειση

Συνωστισμό των δοντιών. Δόντια στραβά και νεογιλά χωρίς χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
Πρόσθια ή/και οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση
Πρόσθια χασμοδοντία. Υπάρχει κενό ανάμεσα στα άνω και Κάτω δόντια όταν το στόμα είναι κλειστό.
Αυξημένη ή πολύ μειωμένη οριζόντια και κατακόρυφη πρόταξη («πεταχτά» δόντια).
Δυσμορφία και δυσλειτουργία των κροταφογναθικών αρθρώσεων. Αυτό προκαλεί
δυσκολίες στη μάσηση και πόνους στην άρθρωση της γνάθου.

Συμπέρασμα

Από την διάγνωση όλων των παραπάνω προβλημάτων καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο οδοντιατρικός έλεγχος. Γινόμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας βουρτσίζοντας μαζί τους τα δόντια και πηγαίνοντας τακτικά στον οδοντίατρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!