Τι ασθένειες μπορεί να κολλήσω από το φιλί;

14 Φεβρουαρίου… ημέρα των ερωτευμένων. Όλοι μας έχουμε ερωτευτεί, όλοι μας έχουμε κρεμαστεί από τα χείλη του συντρόφου μας για μία όμορφη κουβέντα, για ένα ρομαντικό φιλί…

Πλήθος τραγουδιστές στιχουργοί αλλά και οι επιστήμονες έχουν γράψει, έχουν εξυμνήσει, έχουν μελετήσει τα φιλιά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη ψυχολογία. Είναι όμως τα φιλιά τόσο αθώα όσο πιστεύουμε;

Το στόμα, το σάλιο και η γλώσσα είναι “πηγές” πολλών βακτηρίων και ιών που μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το φιλί από άτομο σε άτομο. Από το φιλί μπορεί να κολλήσει κανείς από τερηδόνα και ουλίτιδα επιχείλιο έρπη κρυολόγημα αδενοπάθεια λοιμώδη μονοπυρήνωση μηνιγγιτιδοκκική νόσο, ηπατίτιδα B μέχρι και σύφιλη. Ως Χειρουργός Οδοντίατρος θα μιλήσω για τις ασθένειες που αφορούν καθαρά την στοματική κοιλότητα και κυρίως τις πιο ακίνδυνες για την ζωή του ανθρώπου.

Η πιο διαδεδομένη νόσος σε όλο τον κόσμο και πού μπορεί να μεταδοθεί από ένα φιλί είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα στην πραγματικότητα σχετίζεται άμεσα με τη ζωτική δραστηριότητα των βακτηρίων. Τα βακτηρίδια streptococcus mutants έχουν τη μεγαλύτερη καρειγόνο δράση στη στοματική μικροχλωρίδα. Οι γονείς μπορούν εύκολα να μεταδώσουν την τερηδόνα στο παιδί μέσω ενός φιλιού Γιατί η μόλυνση των παιδιών με το συγκεκριμένο βακτήριο συμβαίνει πολύ συχνά όταν το παιδί είναι 1–3 ετών.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όταν φιλάμε ένα βρέφος στο πρόσωπο επειδή μπορεί να το μολύνουμε μέσω τους σάλιου από τα χείλη μας. Στους ενήλικες η μετάδοση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα είναι πιο δύσκολη και αν ο σύντροφός σας και εσείς είστε υγιείς τα φιλιά μπορούν να ωφελήσουν τη στοματική σας υγεία αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου — Το σάλιο όπως ξέρουμε βοήθα στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφίμων των βακτηρίων και των επιβλαβών οξέων που προκαλούν φθορά στα δόντια-.

Η ουλίτιδα είναι άλλη μία νόσος που πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί από το φιλί. Ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται σε υπερβολικό βαθμό και αυτό δημιουργεί την φλεγμονή των ούλων και συνεπώς την αιμορραγία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μεταδοτικότητα των βακτηρίων μέσω του σάλιου ή του αίματος από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε έναν ιό πού μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να εκδηλώνεται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV. Η εκδήλωση του ιού μπορεί να εκδηλωθεί σε κατάσταση στρες ή όταν είναι εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο έρπης εμφανίζεται σαν ένας τοπικός ερεθισμός στην περιοχή των χειλιών και δημιουργούνται φουσκάλες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τις φουσκάλες ακόμη και όταν έχουν επουλωθεί με την επαφή των χειλιών όταν φιλιόμαστε, αλλά και με κοινή χρήση αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα για το πολυπόθητο φιλί την ημέρα των ερωτευμένων είναι η χαλίτωση η πιο απλά η απόπνοια δυσάρεστης οσμής κατά την αναπνοή. Η χαλίτωση από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα στοματικής υγείας αλλά έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο. Αν την ώρα που μιλάμε ή πλησιάζουμε τον σύντροφό μας έχουμε δυσοσμία στο στόμα δημιουργεί πρόβλημα στην ερωτική μας σχέση αλλά μπορεί δημιουργήσει και ευρύτερο πρόβλημα όπως κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό.

Πώς θα κάνουμε λοιπόν τα φιλιά μας δροσερά και ακίνδυνα;

  • Φροντίζουμε να έχουμε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζουμε τα δόντια , την γλώσσα και τις παρειές 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα μεσοδόντια βουρτσάκια και στοματικό διάλυμα.
  • Αποφεύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον καφέ Γιατί οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αφήσουν δυσοσμία στην αναπνοή μέχρι και 72 ώρες μετά την πέψη.
  • Αν μετά από κάποιο γεύμα είμαστε κάπου και δεν μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μασάμε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη γιατί βοηθάει να απομακρυνθούν οι τροφές ανάμεσα από τα δόντια.
  • Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το στομάχι ή παρόλο την καλή στοματική υγιεινή συνεχίζουμε να έχουμε χαλίτωση, μπορούμε να λάβουμε προβιοτικά πού βελτιώνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακούγοντας το αγαπημένο τραγούδι των ΡΙΦΙΦΙ ετοιμαστείτε για πολλά πολλά υγιή φιλιά και δυναμώστε τον έρωτά σας με τον ή την αγαπημένη σας.

Φίλα με πάλι φίλα με

Αγκάλιασε με εεε

Μες στο κορμί σου να κρυφτώ ωωωω

Φίλα με πάλι φίλα με

Ξημέρωσε με εεε

Σε ένα ταξίδι ερωτικό

Άρθρο από την Οδοντίατρο, Dr. Μαρία Κ. Αγραπίδου DDS -(Dr. medic stomatolog), Καλλιθέα, Email: m.agrapidou@gmail.com
https://agrapidoudentalclinic.gr/

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ: CHRISTOS ARFANIS