2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Ευχαριστώ πολύ το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την συμμετοχή μου στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Παιδικής Ευημερίας

« Η στοματική υγεία των παιδιών, σήμερα, ως πραγματικότητα και ως ένδειξη της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους»

Η στοματική υγεία των παιδιών είναι άμεσα συνυφασμένη με την παιδεία, τη μόρφωση και την οικονομική κατάσταση  του οικογενειακού περιβάλλοντος. Αποτελεί δε, σημαντικό παράγοντα της γενικής υγείας του παιδιού και περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για τη φροντίδα των δοντιών.

Το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, καθώς παρέχει γνώσεις και δεξιότητες στα ζητήματα υγείας.  Είναι γνωστό ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με χαμηλή εκπαίδευση, που απασχολούνται σε χειρωνακτική εργασία, εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα στην στοματική κοιλότητα και αδιαφορούν για την στοματική υγεία τόσο την δική τους όσο και των παιδιών τους.

Η οικονομική κρίση με τη συνακόλουθή της τη μείωση του εισοδήματος και τη φτώχεια σχετίζονται με το χαμηλό επίπεδο οδοντικής υγείας – άρα, έμμεσα αλλά σαφώς, και με την αποκαλούμενη παιδική ευημερία και τις συνθήκες που την εξασφαλίζουν. Μεγαλύτερο, μάλιστα, πλήγμα έχουν δεχθεί οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, οι οποίες έχουν παραμελήσει τόσο την θεραπεία όσο και τον προληπτικό έλεγχο των δοντιών των παιδιών τους. Βρέθηκε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει μόνο αντιμετώπιση του πόνου και όχι πρόληψη ή άλλες οδοντιατρικές παρεμβάσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για τα παιδιά τους.

Η υγειονομική παιδεία των γονιών είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει σημαντικά στην οδοντική κατάσταση των παιδιών. Το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει την ανάπτυξη της τερηδόνας κατά την παιδική ηλικία, ανάλογα με την ικανότητα που έχουν οι γονείς να μπορούν να κατανοήσουν, να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν την στοματική υγεία. Συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών των γονιών έχουν συσχετιστεί με τη συχνότητα βουρτσίσματος από τα παιδιά, οι επισκέψεις των παιδιών στον οδοντίατρο εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς, ενώ γενικότερα η στάση των γονιών απέναντι στη στοματική υγεία επηρεάζει πολύ τη στάση που θα έχουν και τα παιδιά.