Στοματική υγεία και γονιμότητα

Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να έχουν πολύ καλή στοματική υγεία. Οι φλεγμονές του στόματος, όπως η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπογονιμότητα.


Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που επιφέρει και αιμορραγία. Είναι μια χρόνια, μεταδοτική νόσος, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα όλων των ανθρώπων. Στην περιοδοντίτιδα εκτός από φλεγμονή των ούλων έχουμε και απώλεια του οστού και στο τέλος απόπτωση των δοντιών. Τις περισσότερες φορές αιτία είναι η κακή στοματική υγιεινή. Όταν η φλεγμονή παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργοποιεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, ικανών να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από ουλίτιδα ενώ το 10% πάσχει από περιοδοντίτιδα.
Άλλες επιπλοκές της κακής στοματικής υγείας είναι ο πρόωρος τοκετός και τα ελλιποβαρή μωρά. Αν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί το έμβρυο να παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη.

Έρευνες
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία σε 37.000 έγκυες διαπιστώθηκε ότι χρειάστηκαν 7,1 μήνες για να συλλάβουν. Σε αντίθεση, γυναίκες με καλή στοματική υγεία έμειναν έγκυες σε μέσο όρο 5 μήνες.
Επικεφαλής ερευνητής ήταν ο δρ Ρότζερ Χαρτ, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Στοματική υγεία και ανδρική υπογονιμότητα
Οι άνδρες με κακή στοματική υγιεινή έχουν περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας. Η μικρή ποσότητα σπερματοζωαρίων, η κακή κινητικότητα έχουν συσχετιστεί με την στοματική υγεία. Ακόμα και η κακή μορφολογία του σπέρματος είναι συνυφασμένη με την κακή στοματική υγεία. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι θεραπείες σε οδοντικές λοιμώξεις έχουν βελτιώσει και την υγεία του σπέρματος.

Οδοντιατρική επίσκεψη
Οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσθέσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος.

Συμπεράσματα
Οι μελλοντικές μαμάδες και μπαμπάδες θα πρέπει να φροντίζουν και τη σωματική τους υγεία για να μπορούν να συλλάβουν πιο εύκολα. Ας μην αμελούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο και τη σωστή στοματική υγεία καθημερινά. Έτσι έχουμε εξασφαλίσει τη γονιμότητά μας καθώς και την υγεία του μωρού μας πριν ακόμη γεννηθεί.

Πηγή: BabyOnBoard