Ασθένειες και στοματική υγεία

Τις τελευταίες δεκαετίες, έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή στοματική φροντίδα συνοδεύεται με καλή συνολική υγεία. Σοβαρές στοματικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές   που υπερβαίνουν τη στοματική κοιλότητα να  και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με πολλές ασθένειες. Πολλές φορές ο οδοντίατρος από την υγεία της στοματικής κοιλότητας και την κατάσταση των δοντιών μπορεί να διαγνώσει διάφορες ασθένειες.

Τερηδόνα

Τα υπολείμματα τροφών που μένουν στα δόντια σχηματίζουν μια λευκή ουσία σαν υμένα που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Αν η οδοντική πλάκα δεν καθαριστεί εγκαίρως σκληραίνει και γίνεται τρυγία (πέτρα). Τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας προκαλούν απασβέστωση, δηλαδή απώλεια ανόργανων συστατικών από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η φλεγμονή των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ πιο σοβαρή μόλυνση, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η τελευταία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και να προκαλέσει φθορά στο σαγόνι σας με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η αισθητική σας εικόνα.

“Κακή αναπνοή”

Η κακή στοματική υγιεινή δημιουργεί χαλίτωση γνωστή ως «κακή αναπνοή». Τα υπολείμματα τροφών που μένουν στο στόμα, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να μυρίζουν. Όσο λιγότερο βουρτσίζετε, τόσο πιο πολλά μικρόβια αναπτύσσονται και προκαλούν δυσοσμία.

Καρκίνος του στόματος

Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται και με τον στοματικό καρκίνο. Αυτή σχετίζεται με τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου HPV, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό καρκινωμάτων του στόματος. Επιπλέον, κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος. ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το 5-6% των κακοήθων νεοπλασιών του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, γιατί δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση, λόγω του ότι οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη τέτοιας μορφής καρκίνου. Κάθε χρόνο εμφανίζονται παγκοσμίως 300.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με πολλές ασθένειες. Πολλές φορές ο οδοντίατρος από την υγεία της στοματικής κοιλότητας και την κατάσταση των δοντιών μπορεί να διαγνώσει διάφορες ασθένειες.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει διαφανεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συμβάλλουν στη στένωση και στην απόφραξη των αρτηριών. Όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.

Υπέρταση 

Η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.

Σακχαρώδης διαβήτης Η κακή στοματική υγεία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι σε ασθενείς με διαβήτη και περιοδοντίτιδα, όταν επιτευχθεί σταθεροποίηση της τελευταίας, ελέγχεται καλύτερα και ο διαβήτης. Ταυτόχρονα όμως ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από περιοδοντίτιδα. Η σχέση των δύο είναι αμφίδρομη.

Πνευμονία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)

Τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας, συνεχώς τα εισπνέουμε και στους πνεύμονές μας. Αυτό για έναν υγιή άνθρωπο δεν είναι πρόβλημα. Σε έναν οργανισμό όμως με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν χάος. Μια μεγάλη μελέτη, έδειξε άμεση σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και ενδονοσοκομιακής πνευμονίας. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της εμφάνισης πνευμονίας κατά 40%.

Γεροντική άνοια και νόσος του Αλτσχάιμερ

Η γεροντική άνοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κακή στοματική υγιεινή και την περιοδοντίτιδα. Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγιεινή έχουν 22% – 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, από αυτούς που δήλωσαν ότι βουρτσίζουν 3 φορές την ημέρα.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Η κακή στοματική υγεία είναι πιο ισχυρός παράγοντας πρόκλησης χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας από ότι η κακή χοληστερόλη. Τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Χ.Ν.Α.).

Καρκίνος στο πάγκρεας

Μία ερευνητική ομάδα από τη σχολή δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκε μία σχέση μεταξύ του καρκίνου του παγκρέατος και της περιοδοντίτιδας με βάση ένα πείραμα που διεξήχθη σε 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, εκείνοι με ασθένειες των ούλων έχουν 64% αυξημένους κινδύνους καρκίνου του παγκρέατος. Αν και δεν έχει αποδειχτεί η περιοδοντική νόσος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αξίζει να σημειωθεί η πιθανή συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών.

Σύλληψη και εγκυμοσύνη

Κάθε φλεγμονή στο στόμα μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη, την μετέπειτα πορεία της εγκυμοσύνης καθώς και το βάρος του εμβρύου, ενώ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Γι΄ αυτό τα οδοντιατρικά προβλήματα της μητέρας όπως τερηδόνες, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, αποστήματα, συρίγγια , να θεραπεύονται πριν την σύλληψη και να υπάρχει ένα σχέδιο θεραπείας σε περίπτωση πιθανού προβλήματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.